Крипто валута | Джикойнт България "Gcoint Bulgaria"

Джикойнт "Gcoint Bulgaria"

 

 

КАКВО Е ДЖИКОЙНТ?

ДЖИКОЙНТ е децентрализирана виртуална валута, а самата система Gcoint е платежна интернет услуга с отворен код, чрез която се извършват финансови операции в партньорската мрежа (peer-to-peer). Сам по себе си Gcoint представлява закодирана цифрова поредица, която отговаря на определени математически условия, не подлежи на фалшификация и е непроследимаДЖИКОЙНТИТЕ могат да се обменят чрез компютър или смартфон на местно и международно ниво без финансова институция посредник. При търговията един ДЖИКОЙНТ се дели на 100 броя по-малки единици, наречени ДЖИТКИ.
ДЖИКОЙНТ не се управлява като типичните валути – тя няма централна банка или централна организация. Вместо това разчита на интернет базираната партньорска мрежа. Паричното предлагане е автоматизирано и се предоставя на сървъри или така наречените "ДЖИКОЙНТ копачи или миньори", които потвърждават ДЖИКОЙНТ транзакциите, като ги добавят към децентрализиран и архивиран регистър на транзакциите приблизително на всеки 5 минути. Регистърът на транзакциите се удостоверява от крайни потребители чрез дигитални подписи (подобни на потребителско име и парола) и се увеличава чрез изчисления от различна трудност, които се извършват от специални сървъри, наречени ДЖИКОЙНТ копачи или миньори. Всяка 5-минутна част от регистъра със сделките отговаря на определено количество ДЖИКОЙНТИ, което копачите получават (и които после могат да ги продават по собствена преценка), след като тази част е добавена към регистъра и е потвърдена от другите копачи. Количеството ДЖИКОЙНТИ зависи от това колко дълго е работила мрежата и какви такси по транзакциите са платени. В момента с всеки 5-минутен блок се генерират 25 нови ДЖИКОЙНТИ. Количеството ще бъде намалено наполовина до 25.5 ДЖИКОЙНТА до 2019 г. То ще се намалява на всеки 3 години до достигането на твърд общ лимит от 30 млн. ДЖИКОЙНТА през 2150 г. Всеки може да прави виртуални монети, използвайки изчислителните мощности на компютъра си за решаването на математически задачи с увеличаваща се сложност. При всеки успешно преминат етап на изчисление на масив от големи числа (т. нар. хеширане) се получават по 25 монети. Участниците в изчисленията обаче обикновено са повече от един и ДЖИКОЙНТИТЕ се делят помежду им, в зависимост от размера на тяхното участие. ДЖИКОЙНТА е широко използваната алтернативна валута и е приемана от различни търговци и услуги в международен план. Към април 2016 г. паричната ДЖИКОЙНТ база се оценява на над 2 млрд. ЕВРО. Големите колебания на ДЖИКОЙНТ стойността в ЕВРО обаче водят до критики по отношение на икономическата устойчивост и легитимност като валута. ДЖИКОЙНТИ могат да се пращат и получават през различни уебсайтове и приложения, след като са закупени на борса.
Потребителите могат да се сдобиват с нови ДЖИКОЙНТ адреси; те се съхраняват в портфейл с линкове към криптографски пароли или "частни ключове", които осигуряват достъп до и за трансфер на ДЖИКОЙНТИ. За всеки потребител, който си инсталира GCOINT софтуера, се генерира виртуален портфейл. Всеки портфейл може да съдържа различни акаунти, които не са свързани с името на собственика. Той получава индивидуален код, представляващ дълга поредица от цифри и букви (около 33 знака), която започва винаги с 1 или 3. Софтуерът на мрежата потвърждава сделките, когато ги запише в регистъра на сделките, който се съхранява в партньорската мрежа на всеки 5 минути. Потвърждението на записването на бъдещи сделки прави тези преди тях все по-неизменни. След шест потвърдени записвания (около 30 минути ) една сделка обикновено се счита за потвърдена. При създаването на ДЖИКОЙНТ системата, изчисленията са били сравнително прости, което е генерирало бързо дигиталните монети и не е налагало използването на супер мощни процесори. Днес нещата обаче стоят по-различно и с течение на времето, както всеки ресурс, и този става все по-труден за добиване. За да могат да се генерират ДЖИКОЙНТ, днес е необходимо много компютърно време, мощни процесори и висок клас видео карти. ДЖИКОЙНТ е едно от последните приложения на концепцията, наречена "криптовалута". Въз основа на на тази концепция ДЖИКОЙНТ е създадена по идеята за нова форма на парите, която използва криптографията за контрол на създаването на парите и осъществяването на транзакциите с тях вместо да се разчита на централни власти. Първоначално ДЖИКОЙНТ цените се определят от хората в ДЖИКОЙНТ форумите. След това е създадена  борсата Gcoint X org.
След като общата пазарна стойност на ДЖИКОЙНТ валутата наближи 5 млрд. Евро, финансови коментатори я определиха като добра инвестиция. На 10 април 2016 г. цената на ДЖИКОЙНТ падна от 100 до 45 Евро, преди да се върне до 160 Евро в рамките на шест часа. В момента от потенциално възможните 18 млн. ДЖИКОЙНТА, в обращение са 6 056 000